Indonesië actueel

Hieronder vind je lesmateriaal en de antwoorden uit je werkboek die gebruikt zijn tijdens de module ´Indonesië actueel´.

TIP 1!!!

Ter voorbereiding op de eerste VGT kun je de proeftoets zelf maken en nakijken. Het nakijkblad vind je hieronder. Doe er je voordeel mee!

TIP 2!!!

Onder het mapje 'samenvattingen', vind je de samenvatting van de module. Ook erg handig bij het voorbereiden op de toets. Maar let op! Leer natuurlijk ook gewoon uit je boek!

Waterproblemen in Jakarta en Rotterdam - Dit videofragment gaat in op de waterproblematiek in Rotterdam en Jakarta.

Vlucht uit de Hemel - Indonesië stond toch bekend als het land van de eeuwige glimlach, met een gematigd islamitische gemeenschap? Maar door de aanslagen veranderde dat beeld ingrijpend en kreeg Indonesië een grimmig gezicht. Vooral omdat de daders gevonden werden in fundamentalistisch islamitische kringen die grotendeels worden gevormd op islamitische jongensinternaten. In Tegenlicht een portret van zo’n jongensinternaat op Centraal Java.

Stand van de sterren - Leonard Retel Helmrich volgde gedurende twaalf jaar de Indonesische familie Sjamsudin uit de sloppenwijken van Jakarta. Het resulteerde in het drieluik Stand van de zon, Stand van de maan en Stand van de sterren. Hierbij het laatste deel.

Shampoo met een luchtje - Koekjes, bakolie, zeep, chips, ijsjes, shampoo: je kunt het zo gek niet bedenken of er zit wel palmolie in. Plantaardige olie, staat er dan op de verpakking. Afkomstig uit tropische landen als Maleisië en Indonesië. Daar wordt het regenwoud gekapt om plaats te maken voor enorme palmolieplantages.

Rijstbouw in Bangladesh - Dit videofragment gaat in op de rijstbouw in Bangladesh.

Reisadvies negatief: Sumatra - Sander de Kramer is op Sumatra. Dat is onderdeel van Indonesië en een van de vijf grootste eilanden ter wereld. Sumatra was vroeger voor het grootste gedeelte tropisch regenwoud, met een unieke flora en fauna. Een lust voor de ogen van de vele toeristen die hier jaarlijks komen. Helaas bedreigen economische belangen, samen met corruptie en illegale houtkap het regenwoud ernstig. Dat gaat ten koste van mens en dier.

Platentektoniek - Dit videofragment gaat in op plaattektoniek. Zo worden de verschillende plaatbewegingen (transforme, divergente en convergente) in het kort besproken.

Ontstaan van eilanden en vulkanen - In dit videofragment worden de divergente en convergente (subductiezone) plaatgrenzen besproken.

Ontbossing Indonesië - De gevolgen van de ontbossing in Indonesië worden in deze documentaire "schrikbarend" zichtbaar. Hierbij een grote rol voor de betrokken Multinationals (MNO'S).

De opbouw van de aarde - Dit videofragment geeft een introductie over de opbouw van de aarde. Het is handig om dit fragment te bekijken voordat je begint aan §1.2..

Centrum en periferie - In dit videofragment worden de begrippen centrum en periferie uitgelegd. Dit wordt bekeken op mondiale schaal.

Animatie Tsunami - Deze animatie laat heel duidelijk zien hoe een tsunami ontstaat.

André op aarde - In deze aflevering gaat astronaut André Kuipers naar Indonesië. Centraal staan de onderwerpen; bevolking, economie en natuur. Deze aflevering is een introductie op de module.